Sociaal Platform mantelzorg ‘Jackie Helpt’
- Sylvie Bleker
- Apr 23
- 5 min read
De vergrijzing
Nederland vergrijst in rap tempo en de arbeidspopulatie krimpt. Vacatures worden moeilijker ingevuld. Steeds meer ouderen en andere zorgbehoevenden zijn afhankelijk van zorg door naasten. Door bezuinigingen zijn de vroegere bejaardentehuizen verdwenen en ontstaat er een tekort aan plaatsen in verpleegtehuizen. Slechts een klein deel van de ouderen is in staat om gebruik te maken van vaak dure en kleinschalige particuliere ouderenverzorging. Daarnaast is er door de ontstane druk door vergrijzing en bezuinigingen een bijna ondoordringbaar woud aan wet- en regelgeving ontstaan, hetgeen de verzorging verder bemoeilijkt. Dit alles heeft tot gevolg dat de zorgbehoevenden zolang mogelijk thuis moeten wonen en afhankelijk zijn van bereidwillige naasten voor hulp. De zorgbehoevendheid van de gepensioneerden neemt toe naarmate de leeftijd vordert.
In 2025 verleent bijna 13% van de Nederlandse bevolking mantelzorg. In 2023 gaf 12,7% van de personen van 16 jaar en ouder mantelzorg. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) definieert mantelzorg als zorg die iemand geeft aan een bekende uit zijn of haar omgeving als deze persoon voor langere tijd ziek, zorgbehoevend of gehandicapt is. De mantelzorg moet daarbij minimaal 3 maanden duren, of het moet gaan om minimaal 8 uur zorg per week. De druk op de arbeidspopulatie is groot en de druk door mantelzorg stijgt hetgeen leidt tot arbeidsduur verkorting en zelfs uitval door de zware last.
Volgens het CBS gaven meer vrouwen (15,3%) dan mannen (10,0%) mantelzorg. Gemiddeld werd er 13,2 uur mantelzorg per week gegeven. In 2023 was het percentage mensen dat mantelzorg verleende met 21,4% het grootst in de leeftijdscategorie 50- tot en met 59-jarigen. 37% van de mantelzorgers ervaren de taak als zwaar en ingrijpend in hun leven. De arbeidspopulatie verkleind en mantelzorg leidt steeds vaker tot emotioneel gedwongen arbeidstijd verkorting of zelfs uitval door keuze of zelfs door een burn-out.
De regie over het eigen leven behouden
Voor de oudere en/of zorgbehoevende populatie is het op zich vaak prettig om zo lang als het kan in de vertrouwde omgeving te blijven, zeker indien zij nog beschikken over een eigen netwerk. Maar het aantal eenzame zorgbehoevende wordt steeds groter.
Wat voor de zorgbehoevende belangrijk is, is om zo lang mogelijk de regie te houden over hun eigen leven. In feite is dat een mensenrecht! Vanuit deze gedachte is het sociale platform van ‘Jackie Helpt’ ontstaan. De huidige stand van de technologie maakt het mogelijk om een zorgbehoevende de regie over het eigen leven te behouden, terwijl een mantelzorger over de schouder mee kan kijken of alles ook goed gaat en zodoende zo lang als mogelijk de zelfstandigheid te bevorderen. Dit is mogelijk indien de technologische ondersteuning uiterst gebruiksvriendelijk is en door middel van het gebruik van AI rekening houdt met de gebruiken en voorkeuren van de zorgbehoevende. De missie van het sociaal platform ‘Jackie Helpt luidt: de zorgbehoevende zo lang mogelijk de regie te laten behouden over het eigen leven.
Het sociale platform dient als schakel tussen behoefte en zorg
Het platform ‘Jackie Helpt is meer dan alleen een werktuig dat de mantelzorger inzicht geeft hoe het gaat met de zorgbehoevende. Eigenlijk is het platform primair ontworpen om de zorgbehoevende het leven aangenamer, maar ook veiliger te maken. Zo worden phishing-mails weggesluisd, ‘bel-bank’ knop weergegeven tegen bankmedewerkersfraude. Hoe vaak hebben mantelzorgers wel niet aan de telefoon gezeten om uit te leggen hoe de afstandsbediening van de tv werkt?! Icoontje tv en de AI herkent de favoriete programma’s. Bij visuele problemen: ‘Jackie Helpt’ biedt ook via auditieve ondersteuning. Spelletjes, Spotify-list afspelen of conversatie via een sprekend en mee-gebarend fotolijstje. Telefoontje naar arts of verpleegkundige. Alles onder het herkenbaar icoon of via voice-control en ondersteund door AI. Ook een medicatiealarm is op talloze wijzen inzetbaar. De mogelijkheden zijn legio, van laptop of fotolist naar automatische wasmachine of koelkast met AI ondersteuning. Het uitgangspunt blijft zeer gebruiksvriendelijke toegang via allerlei vormen te ondersteuning.

Echter, het is van belang dat de mantelzorger op ieder gewenst moment kan zien hoe het gaat en op welk terrein er mogelijk problemen zijn of kunnen ontstaan. Plots het werk moeten verlaten om ter plaatste te checken, terwijl dat achteraf onnodig was, wordt verleden tijd. Terwijl de zorgbehoevende de regie behoudt, kijkt de mantelzorger over de schouder mee en neemt de druk af. De druk die gevoeld wordt is tweezijdig. Enerzijds voelt de zorgbehoevende zich dikwijls bezwaard om voor alles een beroep op mantelzorger te doen. Anderzijds voelt de mantelzorg de werkdruk en het gevoel niet duidelijk te weten of alles goed gaat.
Hoe het werkt; het platform groeit mee met de behoefte, daar waar nog gewoon met Google en internet gewerkt kan worden ziet het er anders uit dan in een later stadium waar je icoontjes ziet waaronder zaken gegroepeerd zijn of gewoon foto’s van je eigen spullen/contacten (TV, keuken, wasmachine, kinderen, kleinkinderen). In de achtergrond is het gewoon een persoonsgebonden database die meegroeit in de tijd en AI helpt de juiste keuzes te maken wat wel en niet gevraagd/aangeboden wordt. Een digitaal intakegesprek met AI geeft een startpunt. Daar worden de eerste gegevens van de zorgbehoevende vastgelegd door middel van vraag en antwoord. Als de functie er nog is dan kan de oudere gewoon lezen en typen. Het voorspellend vermogen van AI wordt versterkt op basis van een grote groep gebruikers en interacties (self learning).
Het platform Jackie Helpt is opschaalbaar naarmate de behoefte aan zorg toeneemt. Door de zorgbehoevende reeds in een vroeg stadium te laten werken met Jackie Helpt kan de opschaling van de zorg eenvoudiger plaatsvinden en blijft het gevoel van regie over het eigen leven zolang mogelijk bestaan.
Het lijkt zo’n eenvoudige oplossing, maar het vergt veel vormgevings- en ontwikkelwerk. Velen klagen over de problemen inzake mantelzorg, maar wie doet er iets aan? J.M. Schooleman, Prof.dr. S.C. Bleker-van Eyk en Erik Möller hebben zich volledig gestort op het probleem van de mantelzorg. Zij is onder andere bekend van het maken van3D modellen van de reeks plaatjes van CT en MRI-scans, om neurochirurgen te helpen bij het gericht opereren (Virtual Proteins). https://youtu.be/IUjcqCAZCN8?si=dPLtzGBEVMkBq15e Het resultaat war het platform in ontwikkeling ‘Jackie Helpt. Hiermee geeft zij tevens aan dat de sleutel tot de oplossing op tafel ligt, maar nu moet de sleutel in het slot gedraaid worden om het platform te verwezenlijken. Hiervoor wordt nu de ANBI Stichting Jackie Helpt i.o. opgericht. Om ‘Jackie Helpt’ te staten draaien is een beroep gedaan op Brainstax. Zij zullen het platform onderhouden, samen met medewerkers die in een werkmaatschappij worden geplaatst welke in volledig eigendom zal zijn van de stichting i.o.
De ANBI Stichting Jackie Helpt i.o. heeft geen winstoogmerk en is naarstig op zoek naar investeerders die het probleem van de mantelzorg in het rap vergrijzende Nederland willen verhelpen. Een 6-tal schenkingen van €25.000 geven het social platform Jackie Helpt levensadem. Op weg naar een meer duurzame vorm van zorg voor elkaar met behoud van zoveel mogelijk regie.

Comments